Helmin poika Bono (paljon kaimoja vesikoirissa) on kutissut ja syitä on selvitelty. Bono on todettu allergiseksi mm. varastopunkille, pölypunkille, homeelle, tietyillle kasveille.

Bonon ruokavalio muutettiin täysin kotiruualle: kanansiipiä, kotikeitoksia ja perunapohjaista Neu:ta. Tällä hetkellä poika on hyvässä kunnossa ja ilman lääkitystä. Siedätyshoito on kuitenkin päätetty aloittaa.

Samalla tarkastettiin Bono kilpirauhasarvot ja kaikki on kunnossa. Näin ollen kaikki pojat on tarkastettu ja TGAA negatiivisiksi todettu.
*
*
*
Helmin PRA geenitutkimustulos saapui ja todettiin Helmin olevan statuksella B kantaja.
PRA:n periytymiskaavio on erittäin selkeä ja näin ollen tiedetään, että Helmi pysyy ikänsä terveenä (aivan kuin juuri tehdyt virall. silmätutkimukset kertovat Helmin olevan täysin kunnossa), mutta sulhasta Helmille valittaessa pitää valita poika statuksella A terve.
Yhdistämällä koirat A ja B, syntyvät pennut n. "fifty-fifty" A ja B-koirina eli eivät tule sairastumaan PRA:han.
Tämä geenitesti on oiva "työkalu" jalostusvalintoihin, muuten jos aihe ei innosta, ei siihen tarvitse sen kummemmin panostaa.
*
*
Tämän päivän tiedon valossa tulee kuitenkin myös Helmin 1. pentueen  jalostukseen käytettävät pojat tutkia, jotta tietäsi "sopivuuden" tietylle nartulle.