Eilen kävin kuuntelemassa Malin Ekblumin luennon luonnollisesta ruokinnasta. Luento oli hyvä, suuri osa tuttua tekstiä, mutta muutama asia jäi korvan taakse joko uutena tai huomioitavana. Tässä hieman lyhennelmää illasta:

Ensimmäinen ja ehkä tärkein asia oli yksilöllisyys, myös ruokinnassa. Samat ohjeet eivät välttämättä sovi edes saman sukupuolen pentuesisaruksille, toinen sulattaa nopeammin, tarvitsee eri määrän jne. Eli ruokinta on KOIRAKOHTAISTA, omalle koiralle pitää etsiä se sopivin Cool

Ruoka kannattaa antaa mahdollisimman raakana, koska silloin se on biologisesti sopivinta ruokaa koiralle. Bakteerien ja vitamiinien lisäksi raaan ruuan erinomaisia puolia ovat ruuasta saatavat ENTSYYMIT ja antioksidantit.

Jos syötät teollista ruokaa, tarkasta vähintäin, ettei siinä ole säilöntäaineista pahimpia BHA tai BHT:tä.

Raaoista lihaisista luista saa kalsiumin lisäksi myös rasvaa, proteiiniä, vitamiinejä ja muita tärkeitä kivennäisaineita.

Ruokinnan ei tarvitse olla niin "viimeisen päälle tarkkaa". Ethän lapsesikaan annoksista laske eri vitskujen ja hivenaineiden saantia. Eli relax. Kypsä liha on parempaa kuin ei lihaa ollenkaan. Kypsä kasvis on parempaa kuin ei kasvista lainkaan.

Alussa on hyvä pitää muistisääntönä "kerran viikossa sääntö".
Kerran viikossa naudan mahaa, mitä ruskeampaa ja löyhkäävämpää sitä paremmat entsyymit ja bakteerit. Jos et halua asuntosi haisevan navetalle viikkotolkulla, älä sulata mikrossa Päättämätön
Kerran viikossa kalaa, kerran viikossa munia, kerran viikossa maksaa.
Maksaa saisi olla 1% painosta / vko.

Kylmäpuristettua öljyä, 1 tl/10kg/pv. Auttaa iho-ongelmiin.

Kasvisten tärkein pointti on suolen kunnollinen toiminta. Lisäksi niistä saa tietysti vitskuja jne. Soseutettuna tai kypsennettynä. Muista marjat!

Viljat, riisi ja siten puurot ovat suurimpia allergian ja iho-ongelmien aiheuttajia. Turhia koiralle, lisäenergiaa, max 1/3 ruuasta.
--> meillähän ruokintaan on kuulunut osaltaan myös puurot ja riisi. Testaan ruokinnan ilman näitä. Tästä lisää myöhemmin.

Maitotuotteitakin pidettiin turhina. Suosi vähälaktoosisia. Herkuiksi.
(piimä, rahkat, raejuustot, kermaviilit). Jos tarvetta maitohappobakteereille, niin naudan mahaa/ purkista saa paremmin.

Lisät:
tavoitteena monipuolinen ruokinta, joka ei tarvi ekstralisiä.
Kuureittein kuitenkin hyviä esim.
ruusunmarja --> c-vit
Valkosipuli --> luonnon antiantioksidantti (suurissa määrin anemia, kynsi päivässä ei ole suuri määrä)
Nokkonen tai merilevä kivennäisaineiden lisälähteenä
Voikukassakin (lehdet) on paljon hyviä aineita.
Öljyt ja omegat.

Muutos ruokinnassa pikkuhiljaa / joillekin sopii kertaheitolla.
Auta mahaa uudessa ruuassa lisäämällä entsyymeitä esim. haimaa ja maitohappobakteereita.
--> ongelmatilanteissa:
Ripuli: liian nopea muutos, stressi tms.--> lisää maitohappobakt ja naudan mahaa
Ummetus/kovalla olo: liikaa luita, liian vähän liikuntaa --> lisää kasviksia ja rasvaa
Luut eivät sula: tottumattomuus, stressi --> käytä jauhettuja, vähennä määrää
Oksentaminen: tyhjä maha, tottumattomuus --> totuttele "hitaammin", epäsään. ruoka-ajat eivät totuta koiraa käynnistämään ruuansulatusta etukäteen tyhjään mahaan.

Lisäksi luennolla sai paljon vinkkejä ostopaikoista, kirjallisuudesta ym.
Oikein mielenkiintoinen ilta! Odottelen jo syventävää luentoa Silmänisku